Monday, September 16, 2013

Pulau Lanjukang ; Kampung Manusia Kerdil


Foto diambil dalam blog Repyssa

Pulau Lanjukang,


Baru-baru ini, saya menonton rancangan 'Dunia Tersembunyi' di TV3. Apa yang menarik ialah, kali ini rancangan itu meneroka 'dunia tersembunyi' di pulau-pulau sekitar indonesia lalu Pulau Lanjukang menjadi destinasi.

Di sebelah sulawesi selatan, adanya kepulauan spermonde yang meliputi hampir 120 pulau sekitarnya. Pulau Lanjukang antara pulau itu.

Saya tertarik dengan pulau ini, secara ringkas, ialah apabila populasi pulau ini hanya sekitar 40-50 orang. Selain itu, populasi di situ punyai genetik manusia kerdil (dwarf) yang punyai ketinggian sekitar 50-100 CM sahaja.

Apa yang meruntun jiwa saya ialah, bila melihat populasi manusia kerdil ini hidup dalam suasana yang sangat sederhana. Bayangkan, mereka hanya dibekalkan fasiliti surau sahaja untuk mereka melaksanakan ibadah keagamaan seharian oleh pemerintah. Saya terkejut juga kerana mereka beragama Islam! Terdetik dalam kalbu, Islam sampai ke pulau 'tersembunyi' ini telah tersebar? Subhanallah!

Mereka cekal, tabah, jelas kelihatan pada raut-raut wajah terutama sekali wajah ketua kampung mereka yang ditemu ramah oleh kru TV3.

Bila ditanya bagaimana untuk dapatkan bekalan harian apabila tibanya musim tengkujuh? Ketua kampung itu menjawab, apa yang boleh kami lakukan, orang kata, kita puasalah, itu lebih baik, daripada kita pergi ke laut dalam keadaan cuaca ribut tentu membahayakan nyawa.

Di pulau lanjukang ini, tiada kemudahan fasiliti yang lengkap. Sumber elektrik tiada, signal gelombang untuk kemudahan telefon pun tiada, kemudahan air bersih terpaksa diambil dari pulau berdekatan. Yang menyedihkan, pulau itu tiada pusat ilmu seperti sekolah. Anak-anak pulau di situ kesemuanya tidak bersekolah seperti anak-anak kebiasaan. Ketua kampung pun berhasrat mahu juga melihat anak-anak kecil pulau ini bersekolah, mendapatkan didikan ilmu, kerna kata beliau, "kalau tidak sekolah bagaimana, iya boleh kalau tak bersekolah tapi ilmu mereka terbatas lah.."

Apa pun kita, ucaplah rasa syukur akan apa yang kita ada. Pada saudara kita di pulau itu, kita doa'kan agar hidup mereka dilimpahi rahmat Allah SWT dan rezeki yang tak diduga.


-nota ini telah ditulis dalam ruangan Page FB Kembara Seorang Muslim

MUHAMMAD AFIQ MD NASIR
17 September 2013
Ayer Keroh, Melaka

Comments
1 Comments

1 comment:

  1. Tengok juga episod ni... terasa kesian dgn mereka... rasa nk menolong

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...