Thursday, May 9, 2013

PRU 14 : Penantian Tsunami 90' Anak Muda Pewaris Negara


Pilihanraya kali ke-13 sudah selesai. 5 tahun mendatang ini akan diterajui oleh kepimpinan dari parti Barisan Nasional, dimana Perdana Menteri Malaysia yang sah masih lagi disandang oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tidak hairan lah apabila parti BN ini menerajui tampuk kepimpinan negara kerana negara mengamalkan sistem demokrasi dan menjadikan pilihanraya sebagai wadah suara rakyat jelata bagi memilih pemimpin dengan undian majoriti pilihan mereka sendiri.

Itu hanyalah apabila sistem demokrasi itu 100% tulen!

Hakikatnya, demokrasi sudah mati. Kenapa saya berkata begitu? Ini mudah sahaja, kita mampu melihat bagaimana media arus perdana sama ada surat khabar, radio kerajaan, atau siaran TV, kesemuanya tak mengamalkan konsep kebebasan media. Sebaliknya, mereka hanyalah mengikut telunjuk kerajaan iaitu dari parti BN untuk menyebarkan berita dari satu pihak sahaja. Langsung tidak memberi peluang dan ruang untuk parti haluan pembangkang untuk mengemukakan hujah dan pandangan atas setiap tohmahan dari kerajaan.

Sistem semak imbang jauh sekali untuk diperkatakan apabila media dikuasai oleh pemerintah Barisan Nasional!

PRU 13, 505, 'BlackOUT', - Saya ingin nyatakan pendirian tegas disini, saya teramat kecewa dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dalam menguruskan perjalanan PRU 13 baru-baru ini. Badan swasta ini seharusnya memainkan peranan neutral dalam mengendalikan hal besar negara tapi sebaliknya kelihatan seakan-akan bias pada Barisan Nasional. PRU13 adalah dimana ketumbukan gelombang rakyat masih konsisten dari sejak PRU12 lagi, dimana keputusan pada masa itu sangat mengejutkan pelbagai pihak, apabila para penganalisis politik menggelarkan pada waktu itu sebagai - "TSUNAMI POLITIK NEGARA"

Tsunami pada PRU12 ini adalah apabila rakyat mula menyedari akan ketidakadilan dari segenap aspek, tak perlu untuk saya utarakan setiap aspek itu di sini kerana ia perlu juga untuk saya sediakan bukti dan fakta tepat agar pembaca tidak kekosongan dengan percaya secara membuta tuli.

Berbalik pada hal PRU13, kecewanya saya adalah atas beberapa faktor yang saya kira, rakyat bersolidariti perkara yang sama. Ianya ialah :

1. Pengundi dari orang Bangladesh yang mendapatkan IC percuma dari kerajaan sebelum ini.

2. Jabatan Pendaftar Negara perlu respon terhadap IC percuma kepada warga bangladesh dengan telus.

3. Peti undi dilarikan dan disembunyikan, seperti yang berlaku di Parlimen Putrajaya, kehilangan 3 peti undi.

4. Kertas undi boleh bocor luar kawasan mengundi.

5. Dakwat kekal yang tidak kekal

6. Bagaimana elektrik di tempat pengiraan undi boleh 'blackout' secara tiba-tiba apabila pengiraan sudah dimenangi oleh pihak Pakatan Rakyat ?

Perkara di atas ini terbukti bahawa SPR tidak berperanan dengan baik dalam mengurus PRU13. Saya tidak percaya apabila sesetengah orang kata, hal di atas adalah kesilapan 'tak sengaja' SPR, itu memang tak masuk akal!

Apa pun, saya boleh katakan, apabila saya mendapatkan analisis ringkas dan data kasar daripada rakan-rakan petugas parti, majoriti saluran 4 & 5 menjadi peratusan besar undian dari saluran ini berpihak pada Pakatan Rakyat. Saluran 4 & 5 adalah saluran bagi pengundi muda yang sekitar umur 24-21 tahun, yang barangkali kita boleh gelarkan sebagai ' The First-Time Voter'.

Saya tak terlalu mengejut apabila berita ini diberitahu, kerana, anak muda sudah lama dibanjiri dengan fakta telus 90% melalui media internet. Maka di situ mereka mampu menilai kedua-dua media, media pro kerajaan dan media pro pakatan rakyat.


Fakta dikeluarkan dari 'Under21malaysian.com'

Menerusi fakta diatas, 90.44% anak muda mengundi Pakatan Rakyat sebagai pilihan utama pada PRU13. SPR mengeluarkan bahawa, PRU13 peratus keluar mengundi adalah paling tertinggi dalam sejarah negara yakni 80% meningkat 6-7% berbanding PRU12.

Saya tak mahu pula bersifat 'anak muda' berlebihan dengan mengenepikan  undian daripada golongan warga emas, tetapi ini fakta yang menarik kerana sudah pasti, negara akan diterajui oleh golongan muda selepas ini.

Tambahan pula, jikalau kita analisis pengundi baru yang turun mengundi sangat mendadak naik apabila kita bandingkan antara PRU12 dan PRU13. Hampir semua negeri pertambahan purata peratusan pengundi baru ialah 16%, anda boleh renungkan jadual di bawah ini.


Fakta data peratusan pengundi baru. Sumber : Bridget Welsh

Sifir mudah, kalau PRU13 ini mempamerkan anak muda julat umur antara 24-21 yang lahir pada tahun 1988-1991 berjaya menghasilkan gelombang luar biasa kepada undian pada Pakatan Rakyat, kita boleh bayangkan anak muda yang lahir pada tahun 1992-1995 memainkan watak mereka semasa pertempuran di PRU14.

Namun, saya masih yakin, jikalau konsisten nya Pakatan Rakyat telus dalam pelbagai perkara, fakta dan manifesto, tidak mustahil Tsunami Politik baru pada PRU14 akan menggemparkan Malaysia dengan perubahan kerajaan baharu.

Itulah apa yang kita gelarkan dengan,

TSUNAMI GENERASI 90' ANAK MUDA

Selawat dan salam atas Nabi Muhammad SAW!

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
10 Mei 2013
Ayer Keroh

Comments
1 Comments

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...