Thursday, February 21, 2013

Cerpen - "Musafir Orang Asia"Hari ini,
kita mampu berdiri. Saat 'rebah tersembam ke tanah' belum kita rasai. Cukuplah demonstrasi sujud kita dalam solat 5 kali sehari nan wajib itu menatijahkan rasa kehambaan kita pada Allah SWT. Sungguh, apa pun jua kita di muka bumi Allah ini, baik perdana menteri mahupun Agong atau para 'alim ulama' sekalipun, kita diperingatkan perkara yang sama semasa awalan khatib memberi khutbah di mimbar setiap hari Jumaat - Ittaqullah!

Hari ini,
awan mendung menandakan satu khabar yang kurang selesa bagi manusia yang memikirkan bahawa, jikalau hujan segala perkara tidak boleh dibuat. 

"Duduk rumah sahajalah kita hari ini.." keluh Aidil sambil membaringkan diri di atas lantai berlapikkan tikar mengkuang lusuh. Rakan serumahnya, Afiq tidak membalas keluhan Aidil bahkan sedang sibuk melipat kain bajunya yang baru kering di ampaian.

Afiq dan Aidil adalah rakan karib sejak di bangku sekolah lagi. Kini, mereka masih bersama walau usia sudah menjangkau dewasa - 24 tahun. Masing-masing sudah bekerja di tempat yang berlainan. Aidil seorang jurutera 'networking' di sebuah syarikat swasta Jerman yang berpangkalan di Cyberjaya. Manakala, Afiq seorang ahli bisnes menjual baju T islamik pertama mempunyai cawangan di luar negara dan negara yang paling ramai bilangan pembeli adalah di Amerika Syarikat. Sekarang, mereka hidup membujang di rumah sewa berdekatan dengan Cyberjaya, tempat Aidil bekerja.

"Idil, aku rindu nak berjumpa kembali dengan Zulfaqar. Sudah lama kita tak bertemu dengan dia, aku rasa hampir 10 tahun selepas 'peristiwa' antara kita bertiga, dia hilang dari kita, even dalam mimpi pun tiada kelibat bayangnya.." Afiq tiba-tiba membuka bicara selepas lama membisu. Aidil yang dari tadi terbaring hampir-hampir tertidur tersentak dengan kata-kata dari rakannya.

"oh, Alhamdulillah, kau masih ingat lagi pada dia fiq. Aku pun sama perasaan seperti kau.." Aidil bangkit lantas mencapai telefon bimbitnya melihat SMS yang baru masuk.

"Aku ingat, aku nak jumpa dia la.." Afiq merenung wajah Aidil.
"Tapi, kau tahu dia ada dimana sekarang?" Aidil menyoal.

Suasana pada hari Ahad itu sepi damai sesekali dingin kerana tiupan angin sejuk cuaca nan mendung itu menyelinap ke ruang tamu rumah.

Hujan mula menitik
Laungan azan Zohor berkumandang syahdu dibawa angin sejuk mendingin.

***

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
22 Februari 2013
Ayer Keroh, Melaka
-Cerpen "Musafir Orang Asia"-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...