Monday, January 21, 2013

Me-Layu di Wawasan 2020Maafkan saya kerana membiarkan blog ini sepi tanpa dicoret bahasa jiwa dari saya. Kerana, ada perkara yang sedang saya lalui, iya, bukan perkara biasa sebab setiap perkara yang kita alami itu datang dari Allah yang mahu mencorakkan kita menjadi manusia yang mengenal fitrah.

Lalu, kenapa kali ini saya terpanggil untuk mencoret dua-tiga bahasa? Adalah sebab faktor suasana ragam manusia saya sekeliling. Saya tak boleh simpan monolog bersendirian saya melihat manusia di jiwa kerana ia perlu ditulis untuk tatapan para pembaca blog saya. Lantas, saya puas kerana dapat mengekspresi jiwa ini dalam bentuk penulisan.

Ke mana Malaysia di waktu 2020?

Kalau kita masih ingat, apa yang dicanang-canangkan oleh mantan perdana menteri kita sebelum ini, Tun Dr.Mahathir dalam menggagaskan wawasan 2020, kita cukup teruja dengan idea baharu Tun pada waktu itu kerana dibayangi dengan keadaan negara yang maju, 'Kereta terbang' dan sebagainya.

Saya anak orang Melayu yang beragama Islam. Bangsa saya Melayu. Melayu, Me-layu. Saya takut ianya menjadi doa' kerana hakikat Melayu kini tak sama dengan Melayu dahulu. Sekurang-kurangnya Melayu dahulu mengangkat bahasa Melayu sebagai bahasa yang dibanggakan dalam pelbagai penulisan dan cara tulis jawi itu bertambahkan lagi seri kemakmuran Islam di jiwa bangsa Melayu ketika itu.

Saya juga tidak dilahirkan dalam suasana Melayu memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu bersama-sama bangsa yang lain. Lalu, itu tidak mampu untuk melabelkan saya anak Melayu yang manja tanpa perjuangan nenek moyang.

Kerana, saya sedang berjuang mengembalikan suasana Melayu zaman dahulu di zaman era 2020 yang akan menjelma.

Melayu kini sudah berkarat dengan budaya barat

Apa yang kita lihat di mata dengan suasana hidup bangsa Melayu tika ini, itu bukan budaya melayu yang tulen. Saya berani kata, nilai murni bangsa Melayu tika ini telah lama terhakis sikit demi sedikit. Jikalau saya nak bicara soal sejarah Islam bertapak di tanah Melayu ini mungkin boleh di entri yang lain. Apa yang saya boleh katakan ialah, Melayu jadi seperti ini adalah disebabkan pemimpin yang memerintah.

55 Tahun,
Pemerintah UMNO mengepalai bahtera negara Malaysia ini. Dalam tempoh 55 tahun itu, pemerintahlah yang mencorak minda masyarakat. Mendidik rakyat, serta kebijakkan ekonomi. 55 tahun itu, apa yang boleh kita banggakan?

Baik,
boleh saya katakan, 55 tahun pemerintah telah gagal mendidik budaya bangsa yang murni dengan mengangkat agama Islam di jiwa Melayu setinggi-tingginya. Lalu, celah mana perlu kita perbaiki dalam hal ini. Kerana sudah 55 tahun dibentuk cara hidup orang Melayu di Malaysia 50% budaya barat 50% budaya Islam,amalam sekularisma di segenap hal, pasti liat, pasti susah untuk dirawat kembali dengan ajaran Islam yang sebenar.

Lalu, apa yang kita impikan pada ambang 2020?

Saya yakin, kalau ditanya majoriti rakyat tika ini akan menjawab apa yang diimpikan pada tahun 2020 pasti jawapan yang sama - "negara yang maju". Jikalau pemerintah mampu melihat 'nucleus' ke arah negara maju ialah membentuk rakyat dengan didikan Islam dan berkebajikan, nescaya impian negara maju 2020 itu dapat direalisasikan.

RM50 hari ini tak sama dengan RM50 zaman 90-an.

Saya merindui Melayu dahulu :
- Tulisan jawi di setiap penulisan
- Puisi bahasa hiburan si anak desa
- Ulama' sirna mendidik bangsa
- Jiwa sensitif dengan kezaliman penjajah

Nah, saya hidangkan puisi yang indah-indah karya Pak Samad :

Di dataran sejarah suara kita sesubur rumput,
bisik kalbu bergaung garang tanpa resah tanpa takut.
Lagu kita rindu demokrasi darjat awan tertinggi
mengindah ufuk senja merai kemerdekaan diri.

Rumput di kaki, awan di kepala, gah iringi murba,
seramainya, sederapnya, setulusnya, kita bersama
menjulang panji negara, bangga dicium angin jati
di tengah gelora kita sebangsa dan sejiwa murni.

Di atas padang sejarah pantang kita mungkiri janji
setiap tapak dan langkah mengisi rindu demokrasi.
Diri kita padu maruah senandung setulus hati
melunturkan wewarna zalim, menyubur kuning berseri.

Kita—tenaga jati—gah berjuang demi keadilan;
kita terbang sederas sinar julang panji kebenaran.
MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
21 Januari 2013
Ayer Keroh, Melaka 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...