Tuesday, November 23, 2010

Asas Kepada Seorang Saintis Islam Muda ; Kekuatan Akidah Pasakkan dalam DiriAKIDAH
Persoalan :
-Ianya boleh sahaja kah kita jawab ‘exam’ esok dan hari ini tidak baca buku? Jawapan : boleh, tapi ianya tidak perlu (tidak digalakkan)

Saintis barat hebat?
-Kenapa perkara ini terjadi sewaktu zaman ini? Sebab mereka mengkaji, menyelidik setiap apa ibrah yang diambil dalam Al Quran itu sendiri. Sebaliknya kita, muslim tidak mempraktikkan mencari intipati yang tersedia ada dalam Al Quran.

Persoalan akidah setiap mahasiswa sekarang berbeza-beza?

-Ya. Kerana apa? Lihatlah masa menjelang sahaja ‘exam’ solat mereka huru-hara jadinya (lambat-lambatkan solat atas alas an untuk ‘study’) hal ini kerana, study “LAST-MINUTE” itulah puncanya.
Rentetan persoalan :

-“saya seksi, tapi solat 5 waktu tak tinggal…” << ini bukan takrifan islam yang kita mahukan! Kerana apa? Rujuk kembali kepada 3 rujukan utama yakni :
1. Pembentukan akidah
2. Syariat
3. Akhlak

-Mana mungkin jika orang itu jaga solatnya tetapi syariat dia tidak jaga seeloknya? Dan sudah pasti akidah ini membentuk akhlak seorang muslim itu. Adakah akhlaknya dengan membuka aurat sesuka hati? Ianya bukan yang islam mahukan.
Akidah perlu teguh

-Saat-saat genting (Exam), perlukan kekuatan sangat utuh kepada Allah SWT yakni solatlah pada awal waktu kerana itu Hablulminallah (Hubungan dengan Allah SWT). Perbincangan rujuk Fiqh Awlawiyyat : diberi dua pilihan yakni solat 5 waktu dan study, yang mana wajib dilaksanakan dahulu sedangkan kedua-dua itunya wajib dilakukan? Sudah pasti solat dahulu.

Dalil Al-Quran
-Surah An-Nisa’,116 ; huraian, mensyirikkan Allah (mempersekutukan Allah)

-Kajian : mahasiswa sekarang boleh dikatakan majoritinya mensyirikkan Allah dengan pendidikan mereka. Sebab? Solat dan study semasa exam, mereka lebih berminat untuk memilih study dahulu bukan solat yang wajib dilaksanakan.

-Surah An-Nisa’,136 ; huraian, kesesatan yang nyata. Jangan pandang remeh akan persoalan akidah ini walaupun secara realitinya sudah dipelajari sejak di bangku sekolah lagi.

-M/s 41 Surah Al-Baqarah ; huraian, orang yang masuk syurga amatlah sedikit disebabkan persoalan akidah ini.

-Surah Al-Hijr,28-29 ; terdapat tauhid rububiyyah dan uluhiyyah dalam ayat tersebut.

SAINTIS ISLAM

Efistimologi

-Digelar sebagai ‘Theory of Knowledge’

-Saintis islam pada zaman kegemilangan islam sememangnya berpandukan dengan akidah bukan mantik moden seperti barat laksanakan.
Zaman Emas Islam (Abbasiyah)

-Ulama’ pada masa itu cukup kaya dengan hafalan Al-Quran serta hadis dan hebat jua dalam ilmu sains. Barat mengambil ilmu tersebut dan tidak menghubung kaitkan pada Al-Quran (tutup kebuktian mukjizat Al-Quran)

Dr.Ismail Faruqi
-

“Bagi saintis-saintis islam, mereka perlu tafsirkan Al-Quran dengan ada hubungkaitkan dengan persoalan saintifik.” – Dr.Ismail Faruqi-


FORMULA AWAL SAINTIS ISLAM


-Dari awal dan akhir setiap penemuan semuanya Allah ketahui, awal hingga akhir dan juga zahir dan batin, Jika kita renungkan, bagaimana saintis-saintis islam dahulu kala yakni kitab mereka sampai sekarang masih dijadikan bahan rujukan utama? Hal ini kerana, permulaan kitab mereka pada awalnya (muqaddimah) mereka ‘based on” dalil-dalil Al-Quran dahulu tujuan kajian mereka adalah kerana Allah Taa’la, tetapi bezanya dengan barat iaitu mereka mengambil huraian dalam kitab itu sahaja dan tidak mengambil dalil-dalil tersebut. Setiap perkara yang kita niatkan untuk dijadikan kajian maka Allah tahu akan apa yang kita kajikan. Seperti yang telah dinyatakan tadi, Allah tahu dari awal hingga akhir zahir dan batin.

Kesilapan-kesilapan :
1.Jarang baca Al-Quran
2.Jarang untuk hubungkaitkan dengan saintifik

“lihat lebih dalam dan dalam dan dalam…”
–status seorang pengkaji-


SUMBER : Ustaz Abdul Rahim
CATATAN PENGKAJI SERTA OLAHAN : MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR

Comments
2 Comments

2 comments:

 1. Alhamdulillah... olahan penulisan yang baik... semoga istiqamah dlm perjuangan dlm meneruskan dakwah (^_^)

  ReplyDelete
 2. InsyaAllah,
  membuktikan bhw sains itu ada di dalam Al-Quran sudah pasti ianya cukup mencabar emosi para sarjana barat walaupon mereka akuinya. Ada dua sama ada positif dan negatif.

  Positifnya: mereka (barat) akan memeluk islam akan keindahan Al-Quran sewaktu mereka mengkajinya

  Negatifnya: Mereka (barat) juga akan memusuhi islam dengan menutupi keunggulan Al-Quran dengan pelbagai cara. (Bunuh,Pakatan Jahat, dsb)

  Ini jalan,
  semoga ana dan para saintis islam yang lain akn terus mara membuka mata dunia bahawa Islam itu Syumul (menyeluruh) dari segenap perkara dan ana menjurus kepada.............

  SAINS

  MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
  -kembara seorang muslim-

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...