Saturday, July 4, 2015

Hanya di Kaunter Juruwang

“Ini sahaja ya kak?” saya menyoal kakak itu untuk inginkan kepastian setiap kali barang pelanggan berada di atas kaunter juruwang.

“Ya dik, ini sahaja” kakak itu menjawab ringkas sambil tangannya tercari-cari dompet dalam bag tangan nya.
Selepas saya selesai scan barang-barang itu, harga tertera mencecah lebih dari RM100. Dalam hati saya mengomel, “ini sahaja sudah lebih RM100!?”

“Haa dik, ini baru stokin budak je” kakak itu dengan tiba-tiba sahaja berkata sedemikian seperti telah mengjangka kepelikan yang saya rasa waktu itu. Maklumlah, hanya 5 pasang stokin bayi sahaja ianya telah mencecah lebih dari RM100. Mungkin bagi kakak itu ianya perkara biasa namun tidak bagi saya yang biasa-biasa ini.

Sebagai juruwang, ternyata pelbagai rencam manusia telah saya temui hanya di meja kaunter. Ada yang kelam-kabut dek terlupa bawa dompet, ada yang tergesa-gesa, ada yang obses ingin tahu promosi terkini (juruwang jadi mangsa tempat pertanyaan promosi bukannya kaunter khidmat pelanggan), ada yang cerewet kerana baju tidak dilipat sebelum masuk ke dalam plastik, dan paling saya ingat ialah apabila ada pelanggan yang mencampakkan sahaja kad kredit nya di atas meja kaunter!

Customer are always right!”

Bagi saya, itu lah warna-warni masyarakat secara realiti bukan fantasi. Sebelum ini, kita hanya saksikan watak-watak ini di kaca TV namun ianya wujud di medan realiti. Sebab itu jangan kita jangkakan apa jua penceritaan di televisyen, surat khabar dan sebagainya tidak pernah wujud sekitar masyarakat kita ini. Jikalau entri saya sebelum ini yang bertajuk ‘Manusia itu pelbagai kisah’, tazkirah hati oleh Ustaz Yo itu lah warna-warni rencam masyarakat kita yang kadang-kala perlu untuk kita ambil iktibar dan pengajaran.

Sewaktu saya bekerja sebagai juruwang Parkson Corporation pada tahun 2012 itu, banyak perkara telah mengajar saya. Briefing daripada executive pada pagi-pagi tertentu untuk kemas kini info promosi company kepada kesemua staf, ilmu greeting kepada pelanggan yang datang untuk pertanyaan barang dicari, kerja sama, komunikasi, dan banyak lagi.

Ada promosi jualan gudang, dan harga-harga barang hampir kesemuanya murah. Waktu itu, ada pelanggan suami isteri dan beberapa anaknya datang ke kaunter saya. Ayahnya meletakkan sepemeluk baju-baju budak sahaja atas meja kaunter. Rakan saya yang melihat adegan itu terus menghampiri saya untuk membantu sebagai packer dan saya menguruskan transaksi penjualan. Jenuh juga saya ingin scan satu per satu baju-baju itu, baju budak faham-fahamlah saiz nya kecil-kecil sahaja, kuantiti pun sepemeluk!

Dengan tersenyum sahaja saya berkata harga terakhir barang iaitu hanya RM100 lebih sahaja. Pelanggan itu pun membayarnya tunai.

Saya tersenyum kerana pelanggan itu pandai menguruskan wang untuk pembelian baju anak-anaknya. Berbanding 5 pasang stokin dengan sepemeluk baju (?)

Masing-masing punya cara.

Masing-masing dalam proses belajar ilmu kehidupan.

Saya tak terlepas juga.

Moga ada keberkatan di sisi Tuhan Azza wa Jalla.

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
17 Ramadan 1436 H
4 Julai 2015
Ayer Keroh, Melaka

Comments
1 Comments

1 comment:

  1. Выбирай:) зрелые индивидуалки Москвы
    Миниатюрная, хрупкая дюймовочка желает познакомиться! Хочешь воплотить свои сокровенные желания и фантазии? Жду твоего звонка. На фото я.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...