Thursday, April 21, 2011

Komuniti Saintis Islam ; Al-Khawarizmi dan Ibnu Al-Haitam


Bismillah,
Alhamdulillah, selepas mengharungi siri perjuangan di dewan peperiksaan, tulang 4 kerat terus mengorak langkah dalam merealisasikan apa yang sudah digagaskan beberapa tahun yang lalu. Kini, bahan-bahan yang perlu disemak adalah merupakan bahan-bahan yang agak ‘berat’ untuk dikeluarkan isi-isi penting. Komuniti Saintis Islam Muda yang sememangnya memerlukan satu ‘Base-Line’ dalam memulakannya dari akar umbi. Saya telah meneliti siri jejak pencarian ilmu ‘non-formal’ mendapati beberapa aspek dalam menampakkan suatu cetusan pembinaan seorang saintis islam adalah dengan akidah muslim yang hebat.

Mana mungkin saintis dunia yang beragama Islam ini terumbang-ambing dari segi kekuatan akidahnya, maka sudah pasti hasil ‘invention’ atau ciptaan teori, formula, penemuan baru dan sebagainya tidak mendapat hasil yang dapat disumbangkan kepada ummah akibat akidah yang lemah. Perhatikan bagaimana para sarjana Islam dahulu memulakan jejak ilmuannya :

Al-Khawarizmi

- Beliau dalam keinginan untuk mempelajari ilmu nombor, sanggupnya beliau dalam menjelajah ke negeri India untuk berguru dengan seorang pakar dalam ilmu nombor. Hasilnya, dek kerana cintanya pada ilmu Allah, Al-Khawarizmi mampu mengasaskan satu penemuan paling luar biasa yakni – Algebra

Ibnu Al-Haitam

- Beliau adalah seorang tokoh sarjana yang mengasaskan fizik dan penemuan paling masyhur nya adalah dalam bidang optik. Ada beberapa bahan yang tidak dapat saya nyatakan disini telah mengatakan bahawa, Al-Haitam merujuk kepada Al-Quran dalam surah An-Nur yakni cahaya, maka disitu hasilnya, beliau berjaya merungkai cabang ilmu dalam optik yang melibatkan proses cahaya.

Tentu banyak lagi tokoh2 sarjana Islam yang dahulunya hebat dalam menerobos keintelektualan dari semua sudut – Falsafah, Sains, Agama, Musik dsb. Kini, dunia semakin dipelopori oleh para cerdik pandai dari blok barat, sudah pasti saintis dalam kalangan mereka sungguh keterhadapan dalam menyingkap pelbagai khazanah alam tika ini. Lihat sahajalah teknologi NASA, cukup mengagumkan mata memandang namun tiada yang beragama Islam, mungkin kita tidak tahu selepas penemuan ajaib di angkasa lepas mereka ada yang mengucap dua kalimah syahadah.

Bersambung..

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
Kembara Seorang Muslim

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...