Wednesday, August 29, 2012

My Life for My 'Flag' is Not Easy!


Kesedaran dalam diri manusia itu akan timbul apabila dia mengenal erti fitrah manusia yang sebenar. Dahulunya dia kaki pukul, tetapi bila dia kenal bahawa manusia bukan kaki pukul lalu dia sedar akan tindakannya yang salah itu.

Musuh kita siapa?
Kita lihat remaja runtuh akhlaknya, kita lihat buang anak semakin berleluasa, kita lihat pemimpin main politik lucah, kita lihat murid sekolah boleh bawa telefon bimbit, kita lihat hari merdeka dijadikan kempen politik sebuah parti, kita lihat mahasiswa yang hobinya berhutang, kita lihat institusi keluarga yang rapuh cerai sana cerai sini, kita lihat ketidakadilan dalam hukuman jenayah....

apa semua ini? siapa musuh kita yang sebenar?

wahai manusia, kenalilah fitrah kejadianmu itu. Bukankah manusia itu semuanya baik-baik belaka, putih suci.

Adakah engkau terperangkap dalam kesesatan yang dibuat oleh Syaitan itu? Nilailah sekelilingmu dengan hati yang mengenal Tuhan Pencipta. Kerna ISLAM ini bukan sekadar dianuti semata-mata, ia memerlukan keringat untuk diperjuangkan ke pelusuk alam.

Tidaklah meminta banyak dari kalian, cukuplah kalian menyokong golongan yang ingin meletakkan Islam ditempat yang tertinggi. Jangan susahkan mereka, jangan memerli mereka, jangan menjatuhkan mereka, asalkan mereka tidak langgar syariat Islam kita sokong. Musuh sedang mengintai-intai, tetapi kita susahkan mereka yang sedang berjuang. Perjuangan mereka hingga menitis darah, cukuplah kisah tragedi di MEMALI, perjuangan mereka sehingga nafas tersekat di kerongkong, cukuplah gas pemedih mata di himpunan aman, perjuangan mereka sehingga badan lebam, cukuplah mereka dipukul di tendang semasa memacakkan bendera di tepian jalan, mereka teguh dan mampu berdiri!

Tetapi, mereka tak sanggup orang yang sama saff perjuangan sanggup merobek,menambahkan kusut,mempertikaikan wasilah perjuangan...mereka tak mahu anggap golongan seperti itu sebagai salah satu musuh mereka. Sudah pasti mereka tak mahu!

Bawalah panji ini, walau ia berat dengan amanah, walau ia sukar dengan halangan, walau ia hanya simbolik, walau ia perlukan kekuatan,

Ambillah, angkatlah, bawalah ia pergi bersamamu ke serata alam!

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
kembara.seorang.muslim
30 Ogos 2012

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...