Wednesday, April 4, 2012

“Catatan dari Manusia kepada Manusia” - Episod 2Kebiasaannya pada hari isnin, sebelum jam 10pagi, Parkson akan mengadakan perhimpunan kecil atau kami gelarkan 'briefing' menghimpunkan semua staff dan promoter yang bekerja pada ‘shift’ pagi. Setiap kali ‘briefing’, kami dikemaskinikan dengan pelbagai info dan promosi terkini untuk pengetahuan umum agar dapat menyalurkan maklumat kepada pelanggan dengan seragam. Kak dot dot berbicara..

"Maaf la saya cakap,’ greeting’ awak semua masih mendukacitakan. Saya ajukan benda ini kepada semua ya, tak kira cashier ke promoter ke semua staff, tolong ae..greeting kepada customer perlu ada penambahbaikan.." kata Kak dot dot akibat tak ingat namanya. Kami hanya menadah telinga.

"awak lihat guardian..tuu kat semabok tu..saya masuk je tempat dia ada orang greeting 'selamat datang puan'..nada dia..posture badan.." Kak dot dot menambah perisa..

"saya ambil masa 3 bulan buat ujikaji pasal hal ini, dan saya hendak dalam tempoh 3 bulan ini, awak semua perlu greet customer dengan baik..saya share dengan awak semua ye, kalau customer tanya sesuatu, badan awak mesti tegak dan tgn di sisi.." sambil kak dot dot membuat gaya.

"...dan jangan pula tangan awak diapit di depan, itu jika awak bersalah kat customer awak boleh buat gaya seperti itu.."

Unik teguran pada kali ini. Kelihatan rakan-rakan cashier saya semua diam dan ada usik-usik kecil di belakang. Suasana pagi itu suram dan tak bertenaga, saya pelik. Kebiasaannya tak begitu. Namun apa yang boleh saya ambil dari teguran ini adalah, cara bagaimana kita bermain dengan seni komunikasi yang baik. Tips ini sangat berguna walaupun ianya tampak biasa sahaja. Seorang muslim yang jiwa raganya sentiasa berdakwah, tips ini sedikit sebanyak mampu mengajar. Juga kita di alam pekerjaan kelak, jika komunikasi kita antara manusia lemah bahkan ingin mengucap perkara biasa seperti ‘selamat sejahtera’ pun masih berat di mulut maka lihatlah lafaz yang Nabi kita Rasulullah SAW ajarkan yakni lafaz ‘assalamua’laikum’ jua akan berat dituturkan.

***

Manusia, seringkali saya ungkapkan perkataan itu pasti berbagai persepsi akan muncul di benak fikiran. Entah kenapa saya pun kurang pasti, apa pun perkataan itulah membawa saya terus mengelamun bermonolog sendirian ketika mana saya berjalan ke mana sahaja. Mata saya sering memerhati manusia sekeliling.

Usai saya pulang dari kerja, bergegas saya bersiap untuk ke MyDin MITC dihantar oleh emak. Bukan saya ingin membeli belah, hanya saya ingin melayari internet percuma di situ sahaja. Apa pun, sememangnya pasaraya Mydin selalu dipenuhi oleh manusia yang pelbagai ragam. Ada yang kaya, ada yang sederhana, ada yang ‘bajet’ kaya. Itu semua adalah corak manusia. Kebiasaan saya akan duduk di medan selera Mydin untuk melayari internet kerana di situ saya suka melihat anak kecil yang sedang menikmati permainan ‘kereta token’. Sungguh ceria anak kecil itu. Ibu bapanya cukup berhati-hati menjaga anak mereka takut-takut anaknya terjatuh.

Saya terus bermonolog. Anak kecil itu tetap terus ingin bermain, selepas satu..satu..keinginannya cukup luar biasa kerana bagi dia, perkara yang disukainya adalah kepuasan. Semoga anak itu menggapai mardhatillah!

MUHAMMAD AFIQ BIN MD NASIR
3 April 2012

Comments
1 Comments

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...